WalterSoestbergen.nl

PHOTOGRAPHER

DIY Macro Arm

DIY Macro Arm

Op het idee gebracht door de wimberley PLAMP ben ik eens gaan uitzoeken of ik niet zelf zo'n macro arm kon maken. Na wat te hebben uitgezocht kwam ik op een (beter) alternatief. De PLAMP is gemaakt van een 0,6cm dikke beweegbare arm van rond de 50cm lang. Deze is toch minder stabiel dan dat ik had gehoopt.

Het alternatief is een 1.2cm dikke beweegbare arm van ook rond de 50cm lang.

 

Zoals is te zien kan je met wat huisvlijt het zelf in elkaar zetten. De plamp kost rond de 45€. Deze versie zit op 25€ aan materiaal en moet daarna nog wel zelf in elkaar worden gezet.

De flexibele arm is ongeveer 50cm lang en ik heb de beweegbare arm gemonteerd op een grote lijmklem zodat deze makkelijk op verschillende onderdelen kan worden vast geklemd. Zoals het statief of zoals is te zien op de bovenste foto dat het zelf dragend is. De kleine tang is gemonteerd direct op de beweegbare arm (zie foto 1 hieronder).

De montage.

Ik heb een gat geboord in de grote lijm klem aan de bovenzijde. Dit om het oranje koppelstuk vast te klemmen aan de grote lijmklem.Eerst heb ik van het oranje koppelstuk het schroefdrad gezaagd om vervolgens een M4 bout + ring er in te doen welke weer door het gat in de lijmklem gaat.Welke dan weer dmv een moertje kan worden vast gezet. Omdat dit niet definitief vast zit heb ik een 1,5mm boortje gebruikt om door het oranje koppelstuk en de lijmklem te boren. Een spijker afgeknipt op een lengte die dan net door het koppelstuk gaat en de lijmklem heen gaat. Spijkertje voorzien van 2 componentenlijm net zoals de onderkant van het oranje koppelvlaken en dit angedraaid om direct aansluitend de spijker ook in de 2 componentenlijm te zetten en in het eerder gemaakte gaatje te plaatsen. Tang aan de binnen zijde daar waar het spijkertje er net doorheen steekt ook nog een klein beetje 2 componentenlijm. Dit voor de zekerheid maar 24 uur laten drogen. Het ziet er uiteindelijk uit zoals op foto 2.

De kleine klem wordt aan de beweegbare arm zelf vast gemaakt zie foto 1

Ik heb inmiddels al meermalen gebruik gemaakt van de Macro arm. Ik kan zeggen dat ik niet meer zonder de deur uit ga. Of je hem nu gebruikt om een bloemje te fixeren of een tak. Of zelfs een reflectie schermpje beet houdt. Het is de extra arm die je soms te kort komt.

De DIY macro arm die ik stabieler vind dan de PLAMP. De volgende materialen zijn verkrijgbaar bij elke doe het zelf winkel behalve de Loc-line.

- 50 cm beweegbare slang (Loc-line 1/2 inch) Klik hier voor een zoekopdracht op ebay. je hebt 2 stuks nodig van elk +- 14 segmenten.

- 1 koppelstuk slang naar grote lijmklem
- 1 grote lijmklem 100mm

- 1 kleine  lijmklem 65mm

Je moet hem wel zelf in elkaar zetten zoals beschreven onder Montage. Voor meer informatie neem contact op dmv het contact formulier. Hieronder nog wat extra foto's.

 

Foto 1Foto 2

De komplete set ziet er als volgt uit
Foto 3

de getoonde kleuren kunnen afwijken

 

Follow me on googleplus Follow me on Facebook Follow me on 500px.com Follow me on Flickr  Follow me on Twitter Follow me on Linkedin Follow me on youtube

All photos on these pages are copyright to © Walter Soestbergen 2005 - 2017 and may not be reproduced or used for any purpose without permission.
Design and developed by Walter Soestbergen.

Find me also on Google+ under Birds4All and Macro4All